Gedenktekens en grafmonumenten

Gedenktekens en grafmonumenten zijn sculpturen die op een graf liggen of staan. Als u op een begraafplaats rondloopt, ziet u de verschillende variaties van monumentale gedenktekens tot een paar steentjes op een graf.

Begraafplaatsen hanteren verschillende voorwaarden waaraan de gedenktekens en grafmonumenten moeten voldoen. Een gemeentelijke begraafplaats beschrijft deze voorwaarden in een Beheerverordening //begraafplaatstongerseweg.nl/uploads/documents/9bd4ecd60e3807eaaaa2435f9fbddee8.pdf

In de meeste gevallen zorgt een steenhouwerij  voor de gedenktekens en grafmonumenten in opdracht van de rechthebbende. Daarbij houdt de steenhouwerij rekening met de voorwaarden en regelt zij het aanvragen van de benodigde toestemming voor het plaatsen van een grafmonument.

Wij adviseren u de tijd te nemen voor het uitzoeken van een gedenkteken en na te denken over materiaalsoorten, vormen, symbolen en vooral de tekst voor het gedenkteken.

Op de afmetingen na bent u redelijk vrij in de keuze van vorm, materiaal, leverancier en tekst, zolang het materiaal duurzame is, zoals natuursteen, keramiek, duurzaam hout of metaal. U mag bij ons bovendien winterharde beplanting plaatsen binnen de afmetingen van het specifieke graf. Een urnengraf vereist door de afwijkende afmeting andere voorwaarden. Dit geldt ook voor kindergraven.

Laat u informeren door steenhouwers of neem een kijkje op de Begraafplaats Tongerseweg om een beeld te krijgen van de mogelijkheden voor vormen, materialen en eventueel teksten.

Voor het monumentale gedeelte van de Begraafplaats Tongerseweg, de vakken A tot en met Z en vak AA, gelden bijzondere afwijkende voorschriften beschreven in de Beheerverordening