Uitbreiding Begraafplaats Tongerseweg

Uitbreiding Begraafplaats Tongerseweg

Maastricht, mei 2022

Ter hoogte van de Planetenhof is in het afgelopen jaar hard gewerkt aan de uitbreiding van de begraafplaats. Het nieuwe deel voor Islamitische begravingen is inmiddels al gebruik. Daarnaast zijn de contouren van het nieuwe strooiveld en toekomstige herdenkingsbos al duidelijk herkenbaar.  Een klein vierkant vlak, midden in het toekomstige herdenkingsbos, markeert de plek waar in het najaar de Memorial Cube wordt geplaatst.

Wat hebben we allemaal gedaan?

Van nieuwe aanplant

Maar liefst 69 nieuwe bomen zijn aangeplant. Langs de Javastraat zijn dat lindebomen, bij het woonwagenkamp en hondenlosloopgebied aan de Planetenhof beuken. Langs de nieuwe afrastering bij de Javastraat en aan de Planetenhof zijn taxushagen geplant. Deze hagen zijn onderhoudsvriendelijk en groeien met zo’n 30 centimeter per jaar. Om ervoor te zorgen dat de hagen voldoende zonlicht krijgen, wordt het hekwerk niet afgedekt.

Naar groenonderhoud

We hebben ook bomen verwijderd. Door voorjaarsstormen in 2021 en 2022 was een deel van de bomen omgewaaid of zo erg beschadigd dat ze niet meer veilig waren. Maar de begraafplaats is en blijft een park met ruimte voor natuur: met mos op oude grafstenen, wilde bloemen in grasvelden en boomwortels die de oude graven als het ware omarmen.  Een park waar ook dieren zich thuis voelen, zoals buizerds, spechten, vleermuizen, eekhoorns en vossen.

Asfalt voor bestaande en nieuwe paden

Een deel van de paden in het oude deel van de begraafplaats is onveranderd gebleven. Dat hoort ook bij het monumentale karakter. In de nieuwe delen is een klein deel van de paden geasfalteerd, net als het hoofdpad vanaf de toegangspoort aan de Tongerseweg. Dat zijn de paden waar extra versteviging nodig is omdat daar de voertuigen die nodig zijn voor onderhoud gebruik van maken. Vanwege het parkachtige karakter van de begraafplaats hebben de meeste paden een nieuwe splitlaag gekregen. Samen met de nieuwe paden geeft dit een mooie doorkijk van Tongerseweg tot aan Planetenhof en omgekeerd.

Trichterbaan

Uit veiligheidsoverwegingen is de Trichterbaan afgesloten. En dat blijft ook nog zo tot in het najaar van 2022. Als het nieuwe deel van de begraafplaats opengaat, kan ook de Trichterbaan weer gebruikt worden. Dat wil zeggen: overdag. Want als de begraafplaats de poorten sluit, is ook de Trichterbaan afgesloten.

Nieuwe toegangspoorten aan de Planetenhof

Aan de Planetenhof komen 2 nieuwe poorten. De poorten sluiten niet alleen aan op het historische karakter van de begraafplaats, maar ook op het herdenkingsbos dat hier wordt ingericht. Met takken van bomen en vallende bladeren in smeedijzeren hekken.  

Uitbreiding watertappunten

Vier nieuwe watertappunten staan in de planning. Deels bij het nieuwe deel van de begraafplaats, maar ook binnen het bestaande deel. De grote witte watertanks worden daardoor overbodig. De nieuwe watertappunten stoppen vanzelf na een bepaalde hoeveelheid water, zodat er geen water wordt verspild.

Nieuwe bewegwijzering

Bezoekers van de begraafplaats wijzen we straks de weg via nieuwe bewegwijzering. Met op bijzondere plekken meer uitleg op infopanelen.

Memorial Cube: najaar 2022

Uniek in Nederland én de wereld: de Memorial Cube is een kubus met plek voor circa 3.300 bolvormige urnen, elk met een diameter van 20 cm. De urnen kunnen worden gepersonaliseerd en nabestaanden kunnen een webprofiel koppelen aan de urn, voorzien van levensverhaal, foto’s, films en geluid. Nabestaanden over de hele wereld kunnen deze bekijken, mits ze toegang krijgen tot het webprofiel. Want veiligheid en privacy staan voorop.